Vivix Dan Strok:Kisah Seorang Isteri Apabila Suami Menghidap Strok.

Vivix Dan Strok:Kisah Seorang Isteri Apabila Suami Menghidap Strok.

Assalamualaikum dan selamat petang semua pembaca blog saya ini.Kali ini saya nak berkongsi sedikit kisah isteri yg bagi vivix pada suaminya yang menghidap strok dan terlantar kerana sel otak kirinya telah mati.

Apabila sel otak kiri mati, pesakit akan hadapi masalah pertuturan, dan anggota badan yang berkaitan tidak dapat berfungsi dengan baik.

Terlebih dahulu saya nak kongsi apa itu strok?

image

Strok ini adalah serangan pada otak yang berlaku secara tiba-tiba. Boleh berlaku pada sesiapa sahaja dan tidak mengira waktu.

Apabila ia berlaku, otak akan mengalami kekurangan oksigen dan sel otak boleh mati.

Mari kita kenal Jenis-Jenis Strok.

Terdapat 2 jenis strok iaitu Hemorrhagic dan Ischemic.

1⃣Hemorrhagic:

Ianya jarang berlaku, hanya 15% sahaja kes strok adalah jenis ini tetapi ia adalah penyumbang kematian yang agak besar juga iaitu sekitar 40%.

Jarang berlaku tapi bahaya.

Ia boleh berlaku disebabkan Brain aneurysm (masalah pada salur darah pecah) atau pun salur darah lemah dan bocor. Darah yang bocor tadi akan memenuhi otak dan menyebabkan keradangan dan tekanan pada otak.

2⃣Ischemic:

Ini jenis strok yang biasa berlaku. Ia berlaku apabila salur darah yang nak ke otak dihalang oleh blood clot (ada pembekuan pada saluran tersebut.

Biasa berlaku pada orang yang ada darah tinggi atau mereka yang ada kolesterol tinggi juga tak terlepas.

Kerana kolesterol ini boleh menyumbat salur darah dan membentuk clot tadi.

Apabila darah tak dapat sampai ke otak, maka berlakulah strok.
yang jenis ischemic ini biasanya dikaitkan dengan kolesterol tinggi.

————————–

image

Mari kita baca kisah ini :

“Saya Hafza Aein. Ini suami saya yang mengalami stroke pada APRIL 2014. Doktor mengesahkan otak kirinya membengkak dengan cepat. Hanya pembedahan pembukaan tempurung kepala sahaja yang dapat menyelamatkan nyawa suami. Saya bersetuju tanpa berfikir panjang kerana tiada pilihan lain.

Pada MEI 2014, suami masih lagi tidak sedar dan doktor memberitahu saya yang sel-sel otak di bahagian otak kiri telah mati dan ada 3 kemungkinan yang terjadi pada suami.

Sama ada tidak dapat mengingat siapa diri dia dan ahli keluarga, atau boleh mengingat tapi cepat lupa ataupun mengalami masalah pertuturan.

Alhamdulillah, Allah maha besar, bila dia dah sedar, dia masih ingat akan kami sekeluarga. Cuma yang menjadi masalah bila setiap pertuturan dia menjadikan kami tidak faham.

Mulai dari itu, saya cuba bagi vivix setiap malam dengan 1 sudu kecil dan berdoa setiap kali saya bagi pada dia untuk pulihkan sel-sel yang dah mati di otak sebab otak kiri merupakan otak untuk bertutur dan mengira.

Alhamdulillah, hampir setahun saya berikan vivix, pertuturan suami semakin pulih dan doktor pun puji suami nampak semakin berseri dan banyak cakap. Suka saya bila doktor cakap macam tu.

Terima kasih shaklee telah membantu menyembuhkan suami saya dan keluarga.”

Jadi, siapakah orang tersayang yang kita nak bagi vivix harini? Mencegah lebih baik dari mengubati dan kadang kita sendiri pun tidak tahu kita ada masalah kolesterol tinggi terutama apabila kita bertubuh kurus dan rasa tidak ada penyakit.Mencegah sebelum terlambat.

Untuk maklumat lanjut dan ingin membuat sebarang order boleh hubungi saya :

MamaHana👉0175690765👈

***Bulan ini ada promo BELI 2 BOTOL dapat keahlian PERCUMA-FREE POSTAGE-CASH BONUS-DISKAUN AHLI-PELUANG JANA PENDAPATAN***

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s