Punca-punca Keguguran Rambut.

Punca-punca Keguguran Rambut.

Selamat tengahari semua.Kali ini saya ingin berkongsi punca keguguran rambut dan bagaimana cara nak atasinya.

image

Lihat pada gambar di atas pasti tahu apa permasalahannya.Anda juga begitu ?Mengalami keguguran rambut yang banyak!Terutamanya pada ibu-ibu selepas bersalin.Ok jom kita lihat apakah puncanya terjadi keguguran rambut ini..

Masalah keguguran rambut boleh terjadi pada sesiapa sahaja,tidak kira wanita mahupun lelaki.Menurut kajian,keguguran rambut tergolong kepada dua kategori iaitu keguguran normal & tidak normal.

Sekiranya rambut anda gugur dalam kuantiti yang banyak melebihi 50 hingga 100 helai sehari,bermakna anda mengalami keguguran rambut yang serius.

Untuk pengetahuan anda keguguran rambut terjadi oleh beberapa faktor iaitu pengaruh hormon,kekurangan vitamin,kerap menggunakan produk rambut yang mengandungi bahan kimia dan banyak lagi.

Secara umumnya,hormon endrogen yang terhasil akibat berada di dalam keadaan tertekan boleh menjadi faktor utama kepada masalah ini.Rambut rosak & kering juga membuatkan akar rambut tidak bermaya & mudah gugur.

Punca-punca keguguran rambut :

1)Melahirkan anak
-Selepas seseorang melahirkan anak,pusingan rambut memasuki fasa berehat yang agak lama.Dalam masa itu fasa keguguran rambut akan terjadi dalam tempoh 2-3 bulan.Dalam tempoh 2-3 bulan sesetengah wanita mengalami keguguran rambut yang banyak.Dalam masa 1-6 bulan ia akan pulih.

2)Penyakit tiroid
-Kalenjar tiroid yang terlalu aktif & pasif juga boleh menyebabkan keguguran rambut.

3)Demam,jangkitan & selesema yang serius
-Selepas empat minggu hingga tiga bulan demam yang serius,seseoramg mungkin terkejut melihat rambut gugur yang banyak.Namun keguguran ini akan pulih seperti biasa.

4)Protein yang tidak seimbang dalam pemakanan
-Amalan diet yang tidak seimbang dengan tidak memakan protein @ tabiat pemakanan abnormal.

5)Ubat-ubatan
-Sesetengah ubat-ubatan boelh menyebabkan keguguran rambut untuk sementara waktu.Ubat-ubatan terdiri daripada penyakit gout,artritis,kemurungan,masalah jantung hipertensi & ubat mencairkan darah.Pengambilan vitamin A yang berlebihan juga boleh menyebabkan keguguran rambut.

6)Rawatan kanser
-Sesetengah rawatan kanser akan menyebabkan sel-sel rambut terhenti membahagi yang mengakibatkan rambut menjadi nipis & mudah terputus apabila ia keluar dari kulit kepala.

Di sini saya ingin kongsikan bersama,cara untuk mengatasi masalah keguguran rambut.Sedikit sebanyak dapat membantu anda.

image

image

ZINC COMPLEX

-Zinc membantu menguatkan folikel rambut dan mencegah beberapa jenis keguguran rambut.

-Pengambilan diet yang kurang Zinc boleh menyebabkan sistem imun menjadi lemah,seterusnya menjadi penyebab keguguran rambut.

ESP (Energy Soy Protein )

-Protein yang terdapat dalam ESP membantu rambut agar segera tumbuh dengan lebih cepat dan sihat jika diambil secukupnya.

-Sekiranya protein berkurang akan menyebabkan pertumbuhan rambut menjadi perlahan.

Untuk keterangan lanjut,anda boleh hubungi saya :

call/sms/whatsapp/wechat/telegram 0175690765 (mamahana)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s